Simple, rapide, gustoase si de efect sunt aceste fursecuri facute cu forma de fagure.
Avem nevoie de:
- 3-5 oua (depinde de marime)
- 1 cana zahar
- 1 cana ulei
- faina cat cuprinde
- esente (rom, vanilie)
- coaja rasa de lamaie si portocala
- bicarbonat de amoniu + lapte
Intr-o cratita se pun: ouale, zaharul, esentele, coaja rasa de lamaie si portocala. Alaturi am pozat cana cu ulei. Nu conteaza prea tare marimea canii, dar trebuie sa se foloseasca aceeasi unealta pentru zahar si pentru ulei. Cana de ceai, normala, cam 250 - 300 ml este perfecta.
Pregatim amoniacul (se stinge cu lapte):
Am pus amoniacul si laptele putin pe plita, cat sa se stinga praful si imediat s-a facut spuma:
Am turnat cana de ulei in cratita, am adaugat ceva faina si amoniacul stins:
Se framanta totul si se adauga faina rand pe rand, pana rezulta un aluat nelipicios:
Se pune forma de faguri pe plita, sa se-ncinga. Facem din aluat bilute de diferite marimi si le punem pe forma, apoi presam bine:
Se invarte forma rapid, altfel se parlesc prea tare:
Bilute mai mari:
Si pe verso:
Dupa ce-am terminat de facut fagurii, am pregatit crema. Avem nevoie de:
- 1 pahar lapte
- 1 pahar zahar
- 2 oua
- 2 linguri faina
- 2 linguri cacao
- 1 pachet de unt
- esente
- optional: nuca macinata
Se amesteca toate ingredientele, in afara de unt, apoi se pun la fiert.
Dupa ce s-a ingrosat crema, se amesteca cu 1 pachet de unt.
Se poate pune si nuca taiata. O parte din faguri i-am umplut cu crema simpla, iar apoi am pus nucile si am terminat de umplut prajiturelele.
Am facut si glazura:
- 50 g ciocolata
- 1 lingura cacao
- 1 1/2 linguri zahar
- 25 g unt
- 2 linguri cu lapte
Am topit ciocolata, apoi am amestecat-o cu zahar si cacao, am pus untul si am dat cratita pe foc, sa se topeasca zaharul si sa se omogenizeze crema.
Cand s-a ingrosat, am adaugat laptele si-am amestecat totul, pe foc mic:
Am dat deoparte cand mi-a placut consistenta.
Am pus glazura pe-o parte din faguri:
Pe altii am presarat nuca macinata, ori zahar pudra:
Detaliu:
O parte din prajiturele le-am folosit la Tortul de portocale, altele le-am consumat asa cum se vede in pozele de mai sus. Bune rau!
< Anterior | Urmator > |
---|