Tarta cu crème brûlé

Reteta culinara » Retete dulciuri » Tarta cu crème brûlé

Tarta cu crème brûlé

tcb09-460

Am inceput sa fac tipul acesta de tarta acum vreo 2 ani, intre timp am tot rafinat-o pana am ajuns la urmatoarea varianta. E atat de buna ca nu puteti crede...pe bune, e asa fina si catifelata, dulce doar cat trebuie sa fie un desert ca sa nu te mai poti satura de el!

Pentru aluatul fraged:

210 g faina
50 g zahar pudra
110 g unt moale
1 ou
1/4 lingurita sare
1/4 lingurita praf copt *

* nota: in aluatul fraged se poate pune o cantitate infima de praf de copt, nu cu scopul de agent de crestere ci ca agent de afanare, astfel aluatul fraged devine si mai fraged
 
Pentru crema:

5 galbenuse
50 g zahar
400 ml smantana dulce (pentru frisca)
100 ml lapte
1 baton vanilie

Pentru a prepara aluatul, bateti untul moale cu zaharul pana e cremos, apoi adaugati oul si bateti pana la incorporare. Adaugati faina amestecata cu sarea si praful de copt. Amestecati cu mana doar pana ce aluatul se aduna si puteti forma o bila. Nu framantati! inveliti bila de aluat in folie de plastic si dati-o la frigider cel putin 1/2 ora. Apoi intindeti o foaie din aluat si tapetati cu ea o forma de tarta (sau tort) de 24 cm in diametru, pe care ati uns-o cu unt si ati tapetat-o cu faina.

tcb02-460

impungeti aluatul cu furculita, acoperiti-l cu o bucata de hartie de copt pe care ati mototolit-o inainte (devine mai maleabila astfel) si puneti deasupra o greutate (boabe de orez sau fasole).

tcb03-460

Dati la cuptorul incins la 180 grade timp de 20-25 minute, avand grija sa scoateti hartia de copt si greutatea dupa 10-15 minute.

Pentru a prepara crema, incalziti laptele si smantana pentru frisca. Despicaai batonul de vanilie, scoateti semintele si puneti-le in smantana, ca si batonul si infuzati 20 minute, indepartati apoi batonul.

tcb04-460

Frecati galbenusurile cu zaharul pana se albesc apoi adaugati treptat smantana, amestecand pana la incorporare.

tcb05-460

Cand blatul e copt turnati in el crema si mai lasati la cuptor pentru 30-35 minute.

tcb06-460

Scoateti tarta si lasati-o sa se raceasca complet. Inainte de servire presarati pe suprafata tartei cateva linguri de zahar si caramelizati-l cu ajutorul unei torte cu gaz sau punand tarta direct sub griller-ul cuptorului la temperatura mare citeva minute.

tcb07-460

Este de preferat sa caramelizaai zaharul cu putzin timp inainte de servire, sau in orice caz sa pastrati apoi tarta intr-un loc uscat, fara umiditate mare, altfel condensul de apa va topi stratul de zahar (deci nu frigider!).

tcb08-460

tcb01-460

POFTA BUNA !!!

Reteta preluata de  AICI !


Adauga comentariu la reteta - Tarta cu crème brûlé


Nu necesita inregistrare


Codul de securitate Actualizează

Retete

Retete culinare cu imagini

Prajitura  cu mac
Chiftelute din orez
Castraveti cu maioneza de avocado
Frigarui de pui
Caltabosi
Oua umplute
Tort de ciuperci
Turta dulce din piscoturi
Cozonaci cu nuca si mac
Roastbeef a la Jamie
Portofele de cod cu fasole verde
Cirnati cu fenel
Melcisori de pizza
Supa-crema de broccoli
Risotto cu broccoli si kaiser