Am inceput sa fac tipul acesta de tarta acum vreo 2 ani, intre timp am tot rafinat-o pana am ajuns la urmatoarea varianta. E atat de buna ca nu puteti crede...pe bune, e asa fina si catifelata, dulce doar cat trebuie sa fie un desert ca sa nu te mai poti satura de el!
Pentru aluatul fraged:
210 g faina
50 g zahar pudra
110 g unt moale
1 ou
1/4 lingurita sare
1/4 lingurita praf copt *
* nota: in aluatul fraged se poate pune o cantitate infima de praf de copt, nu cu scopul de agent de crestere ci ca agent de afanare, astfel aluatul fraged devine si mai fraged
Pentru crema:
5 galbenuse
50 g zahar
400 ml smantana dulce (pentru frisca)
100 ml lapte
1 baton vanilie
Pentru a prepara aluatul, bateti untul moale cu zaharul pana e cremos, apoi adaugati oul si bateti pana la incorporare. Adaugati faina amestecata cu sarea si praful de copt. Amestecati cu mana doar pana ce aluatul se aduna si puteti forma o bila. Nu framantati! inveliti bila de aluat in folie de plastic si dati-o la frigider cel putin 1/2 ora. Apoi intindeti o foaie din aluat si tapetati cu ea o forma de tarta (sau tort) de 24 cm in diametru, pe care ati uns-o cu unt si ati tapetat-o cu faina.
impungeti aluatul cu furculita, acoperiti-l cu o bucata de hartie de copt pe care ati mototolit-o inainte (devine mai maleabila astfel) si puneti deasupra o greutate (boabe de orez sau fasole).
Dati la cuptorul incins la 180 grade timp de 20-25 minute, avand grija sa scoateti hartia de copt si greutatea dupa 10-15 minute.
Pentru a prepara crema, incalziti laptele si smantana pentru frisca. Despicaai batonul de vanilie, scoateti semintele si puneti-le in smantana, ca si batonul si infuzati 20 minute, indepartati apoi batonul.
Frecati galbenusurile cu zaharul pana se albesc apoi adaugati treptat smantana, amestecand pana la incorporare.
Cand blatul e copt turnati in el crema si mai lasati la cuptor pentru 30-35 minute.
Scoateti tarta si lasati-o sa se raceasca complet. Inainte de servire presarati pe suprafata tartei cateva linguri de zahar si caramelizati-l cu ajutorul unei torte cu gaz sau punand tarta direct sub griller-ul cuptorului la temperatura mare citeva minute.
Este de preferat sa caramelizaai zaharul cu putzin timp inainte de servire, sau in orice caz sa pastrati apoi tarta intr-un loc uscat, fara umiditate mare, altfel condensul de apa va topi stratul de zahar (deci nu frigider!).
POFTA BUNA !!!
Reteta preluata de AICI !
< Anterior | Urmator > |
---|